Liftingul frontal


Un lifting frontal, denumit si lifting sprancenos, aduce un aspect mai proaspat si reintinerit zonei de deasupra ochilor, adesea una dintre primele regiuni ale fetei pe care se vede trecerea anilor. Astfel, se pot corecta sprancenele “cazute” si se pot reduce atat liniile orizontale, cat si cele vertical care apar adesea pe frunte.

Care sunt indicatiile pentru liftingul frontal?

Ascensionarea sprancenelor este cel mai frecvent efectuata la pacientii de ambe sexe cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, care se afla in stare buna de sanatate. Interventia poate de asemenea ajuta persoanele de orice varsta care au mostenit o frunte joasa sau “plina” sau un exces de piele in regiunea glabelara (deasupra nasului).

Consultatia cu Dr. Sinescu

In timpul consultatiilor extinse preoperatorii, veti discuta in primul rand obiectivele dumneavoastra cosmetice. Dr Sinescu va evalua cu atentie structura dumneavoastra faciala, elasticitatea pielii si tonusul muschilor subiacenti pentru a stabili cea mai buna strategie terapeutica, precum si oportunitatea folosirii metodei deschise sau celei endoscopice. Vi se vor prezenta in detaliu optiunile chirurgicale, vi se vor explica limpede riscurile potentiale ale procedurii, vi se va descrie pe larg modul in care este efectuata operatia si la ce va puteti astepta inainte, in timpul si dupa procedura, vi se vor furniza informatii detaliate despre cost si plata si vi se va raspunde la toate intrebarile.
Vi se va cere sa oferiti detalii despre istoricul dvs medical, o lista a tuturor medicamentelor pe care le luati in prezent, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, vitaminele si suplimentele pe baza de plante, si informatii privind consumul de tutun si alcool.

Procedura chirurgicala

Interventia chirurgicala va avea loc intr-una din clinicile ultramoderne cu care colaboreaza echipa noastra, in general in ambulatoriu. Daca liftingul dumneavoastra este extins sau este combinat cu alte proceduri, poate fi necesara o spitalizare de 1-2 nopti.
Operatia dureaza 1-3 ore si poate fi efectuata in anestezie generala sau anestezie locala cu sedare, in functie de ceea ce preferati dumneavoastra si medicul dumneavoastra. Cu anestezie generala, veti fi complet adormiti pe tot parcursul procedurii. Cu anestezie locala, veti fi usor sedati, iar zona fruntii va fi amortita. Veti fi treaz, dar veti fi relaxat si nu veti simti disconfort. Tipul anesteziei utilizate si necesitatea spitalizarii vor fi discutate cu dumneavoastra la prima consultatie.

Exista doua moduri de a efectua un lifting frontal. Metoda traditionala presupune incizii ascunse chiar sub linia de insertie a parului. Cea de-a doua metoda utilizeaza un instrument de vizualizare numit endoscop, cu ajutorul caruia inciziile sunt minime. Indiferent ce metoda vom alege, rezultatele sunt aceleasi: pielea fruntii mai fina si sprancene ascensionate, cu un aspect mai tineresc.
Inainte de inceperea operatiei, vom marca punctele de incizie, iar parul dumneavoastra va fi strans in codite, cu benzi de cauciuc, pe ambele parti ale ariei vizate. Capul nu va fi ras, dar este posibil ca parul situat de-a lungul liniei de incizie sa trebuiasca scurtat.

In tehnica chirurgicala traditionala,”deschisa”, se face o incizie care incepe de la o ureche, trece prin partea superioara a scalpului si se termina la cealalta ureche, cu mult in spatele insertiei paroase, astfel incat sa nu fie vizibila. Daca aveti o frunte inalta sau un inceput de chelie, medicul poate alege sa faca incizia chiar la nivelul liniei de insertie sau, ocazional, poate chiar sa avanseze insertia paroasa pentru un look mai tineresc. Plasarea inciziei si modalitatile de a o camufla vor fi discutate impreuna cu dumneavoastra in timpul consultatiilor preoperatorii. Prin disectie, se ridica tegumentul de pe tesuturile subiacente, cu atentie, muschii fruntii sunt repozitionati, sprancenele se ascensioneaza, orice exces de tesut se indeparteaza, iar inciziile se inchid cu fire de sutura sau agrafe chirurgcale. Fata si parul sunt spalate pentru a preveni infectia, incizia este acoperita cu pansamente din tifon si capul in intregime este infasurat intr-un bandaj elastic pentru a pastra pansamentele in pozitie.

Daca se utilizeaza metoda endoscopica, medicul face 3 pana la 5 incizii scurte (de obicei mai mici de un centimetru in lungime) in pielea paroasa temporala si frontala, dupa care introduce endoscopul, un dispozitiv mic, cu o camera atasata de luat vederi, conectat la un monitor tv. Cu ajutorul acestora, chirurgul are o vedere clara si precisa a tesuturilor si a muschilor sub piele. Lucrand printr-o alta incizie, medicul utilizeaza instrumente fine dedicate pentru a elimina tesuturile in exces si pentru a repozitiona muschii fruntii. Inciziile sunt inchise cu fire de sutura, fata si parul sunt spalate si se folosesc pansamente de tifon pentru fiecare incizie.

Recuperarea dupa liftingul frontal

Renuntarea la pansament – 1-5 zile postoperator
Dus/spalat pe cap – 2 zile postoperator
Extragerea firelor de sutura – 2 saptamani postoperator
Revenire la munca – 7-10 zile postoperator
Sofat – imediat ce va simtiti confortabil
Activitate fizica intense – 6 saptamani postoperator
Estomparea cicatricilor – de la cateva luni la un an

Imediat dupa operatie

In majoritatea cazurilor, liftingul frontal se efectueaza in ambulatoriu si puteti merge acasa in aceeasi zi. Este posibil sa fiti somnoros dupa anestezie si sa resimtiti un disconfort moderat, controlabil cu antialgice. Este important ca cineva sa va conduca acasa dupa interventia chirurgicala si sa ramana cu dumneavoastra in primele zile. Daca interventia necesita spitalizare, va fi vorba de maxim doua nopti.

Primele 24-48 de ore

Experienta postoperatorie imediata pentru pacientii care au suferit o ascensiune traditionala a sprancenelor poate diferi de cea a pacientilor care au suferit un lift endoscopic. Liftingul frontal deschis poate provoca amorteli si disconfort temporar in jurul inciziei. Pacientii care sunt predispusi la dureri de cap pot prezenta o durere surda, controlabila cu antialgice. In plus, trebuie sa va mentineti capul ridicat in primele zile dupa operatie, pentru a reduce edemul, care se poate extinde la ochi si obraji.
La pacientii operati endoscopic pot aparea amorteala, disconfort in zona inciziilor si edem minim. Si in acest caz se pot utiliza antialgice obisnuite.
Indiferent de tehnica folosita, nivelul dumneavoastra de disconfort se va imbunatati rapid dupa primele 2 zile.

Primele doua saptamani

Desi veti fi mobili deja din primele zile dupa operatie, ar trebui sa va protejati in prima saptamana. Puteti sa faceti dus si sa va samponati parul imediat ce se renunta la pansamente, la o zi sau doua dupa interventie. Firele de sutura si agrafele chirurgicale utilizate vor fi extrase in 2 saptamani de la operatie, de obicei in 2 timpi. Daca au fost folosite suruburi temporare de fixare pentru a va stabiliza sprancenele intr-o pozitie mai inalta, acestea vor fi indepartate in 2 saptamani de la interventia chirurgicala.
Majoritatea pacientilor se intorc la serviciu in interval de 7-10 zile, chiar mai devreme pentru pacientii endoscopici.

Veti observa o imbunatatire semnificativa a nivelului de disconfort in primele cateva saptamani de la interventia chirurgicala. De asemenea, puteti observa:
Edem usor sau moderat, sensibilitate si vanatai in zona inciziei; toate acestea se vor estompa treptat in primele 2 saptamani, majoritatea disparand complet in decurs de o luna.
Edem periocular si in zona obrajilor, care va disparea in aproximativ o saptamana.
Prurit ca urmare a vindecarii nervilor in apropierea inciziilor, mult mai pronuntat la liftingul frontal deschis; pot trece 6 luni pana la remisia totala.

Reluarea programului normal

Fiecare vindeca la rate diferite si doar pacientul stie cel mai bine cand este pregatit pentru anumite activitati, dar exista cateva indrumari generale.
Cel mai probabil va veti putea intoarce la serviciu in 7-10 zile postoperator.
Puteti relua sofatul imediat ce va simtiti confortabil.
Exercitiile fizice intense pot incepe la aproximativ 6 saptamani dupa operatie. Pacientii nostri sunt incurajati sa planifice un program de sport si sa discute cu personalul inainte.
Cele mai multe semne vizibile ale interventiei chirurgicale ar trebui sa se estompeze in aproximativ 3 saptamani.
Expunerea prelungita la caldura si la soare ar trebui sa fie limitata pentru cateva luni.
Cicatricile vor fi rozalii 6 luni sau chiar mai mult, insa ulterior se vor stabiliza ca linii albe aproape invizibile.
Cicatricile trebuie ferite de expunerea la soare timp de cel putin un an dupa operatie.

De retinut

Este posibil sa aveti hipoestezii sau amorteala in zonele operate; senzatia este absolut fireasca si poate dura cateva saptamani, cateodata chiar luni.
Orice senzatie de prurit sau furnicaturi se datoreaza vindecarii nervilor din regiune si va disparea complet in cateva luni.
O parte din parul din jurul inciziilor poate cadea si ar putea fi temporar putin mai subtire decat normal. Cresterea normala a parului se reia, de obicei, in cateva saptamani sau o luna. Pierderea permanenta a parului este rara.

Care sunt posibilele efecte secundare sau riscuri?

Toate interventiile chirurgicale au un anumit grad de risc; cu toate acestea, complicatiile majore dupa lifting frontal sunt neobisnuite. In timpul primei consultatii, riscurile individuale vor fi evaluate si discutate. Puteti contribui la reducerea riscurilor respectand indeaproape instructiunile pre- si post-operatorii furnizate. Personalul nostru va fi alaturi de dumneavoastra la fiecare pas al drumului pentru a asigura un rezultat sigur si estetic.

Cele mai probabile efecte adverse includ urmatoarele:
Infecţie
Leziuni ale nervilor periferici, senzitivi sau motori
Zone de hipoestezie permanenta
Pierderea parului
Cicatrizarea patologica

Cat timp se mentin rezultatele?

Liftingul frontal va ofera un aspect mai odihnit si tineresc. Aceste rezultate dureaza, in general, intre 5 si 15 ani, chiar mai mult in multe cazuri. Este important sa retineti ca efectele imbatranirii, gravitatiei si factorilor de mediu vor continua sa afecteze elasticitatea si tonusul pielii dumneavoastra.

Intrebari pe care le puteti avea

Exista proceduri care s-ar putea asocia?
Liftingul frontal este adesea efectuat in asociere cu liftingul facial sau mediofacial, precum si cu blefaroplastia pentru rezultate spectaculoase.

Asigurarea mea de sanatate acopera costurile interventiei?
Liftingul frontal este in general considerat chirurgie cosmetica si, prin urmare, nu este acoperit de asigurare. Sunteti responsabil pentru plata integrala a procedurii. Informatii despre cost si plata vor fi discutate pe deplin cu dumneavoastra in timpul primelor consultatii. in cazuri rare, asigurarea va acoperi costul unei ascensionari a sprancenelor, daca este considerata necesara din punct de vedere medical pentru a imbunatati vederea afectata de ptoza severa sprancenoasa sau de excesul semnificativ de piele.

Exista alternative pentru lifting?
Injectiile cu toxina botulinica de tip A pot fi o alternativa temporara, non-chirurgicala a unui lifting frontal Aceasta procedura pot reduce sau elimina ridurile glabelare, cele orizontale si cele perioculare (asa-numitele “laba-gastei”) prin blocarea impulsurilor nervoase si paralizia temporara a muschilor implicate.
Tratementele minim-invazive ca peeling-urile chimice, laserul sau radiofrecventa fractionata non-ablativa pot, de asemenea, sa imbunatateasca tonusul pielii, sa reduca discromiile si sa estompeze ridurile, reprezentand o alternativa mai putin invaziva.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail