Otoplastia


Operatia la nivelul urechii, cunoscuta sub numele de otoplastie, este de obicei efectuata in practica noastra pentru a fixa urechile proeminente mai aproape de cap sau pentru a reduce dimensiunea urechilor sau a lobilor urechii. In majoritatea cazurilor, interventia chirurgicala este efectuata la copiii cu varste cuprinse intre patru și paisprezece ani. Din moment ce urechile sunt aproape complet dezvoltate pana la varsta de patru ani, nu exista nici un motiv sa așteptati pana cand un copil este mai mare pentru a efectua procedura. Otoplastia la adulti este, de asemenea, posibila și, in general, nu exista riscuri suplimentare. Medicii nostri vor face tot posibilul pentru a va oferi o procedura sigura si confortabila cu rezultatul dorit.

Care sunt indicatiile pentru otoplastie?

Candidatul ideal pentru interventiile chirurgicale de corectie a urechii este un copil sanatos cu varsta cuprinsa intre patru și paisprezece ani sau un adult cu o stare generala buna de sanatate cu una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici: urechi proeminente si indepartate de cap, urechi prea mari și disproportionate fata de cap, lobi auriculari exagerat de mari.

Consultatia cu Dr. Sinescu

In timpul primei consultatii, inainte de a va planifica operatia, Dr Sinescu va evalua marimea și forma urechilor dumneavoastra sau copilului dumneavoastra și va determina cel mai bun mod de a efectua procedura. Se considera, in general, ca parintii nu ar trebui sa insiste asupra interventiei chirurgicale atata vreme cat copilul nu se simte pregatit. Copiii care doresc interventia chirurgicala sunt, in general, mai cooperanti in timpul procesului de vindecare și mai satisfacuti de rezultate.
In timpul consultatiei pacientul va fi intrebat cum si-ar dori sa arate urechile dupa operatie. Vi se vor prezenta optiunile chirurgicale, vi se vor explica limpede riscurile potentiale ale procedurii, vi se va descrie pe larg modul in care este efectuata operatia și la ce va puteti aștepta inainte, in timpul și dupa procedura, vi se vor furniza informatii detaliate despre cost și plata si vi se va raspunde la toate intrebarile.
Vi se va cere sa oferiti detalii despre istoricul dvs medical, o lista a tuturor medicamentelor pe care le luati in prezent, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, vitaminele și suplimentele pe baza de plante, si informatii privind consumul de tutun și alcool.

Procedura chirurgicala

Otoplastia va fi efectuata intr-una din clinicile cu care colaboreaza chirurgii nostri. In unele cazuri, cu copii mai mici, medicul va poate recomanda o noapte de spitalizare pentru a inlesni procesul de recuperare. Copiilor mai mici li se administreaza, de obicei, anestezie generala, astfel incat aceștia sa poata dormi pe parcursul intregii proceduri. Copiii mari/adolescentii și adultii primesc, in general, o anestezie locala cu sedare. Cu anestezie locala, sunteti treaz pentru procedura, dar relaxat și confortabil.
Cand ambele urechi sunt corectate, interventia chirurgicala dureaza de obicei intre una și trei ore. Medicul dumneavoastra face o mica incizie in spatele urechii pentru a expune cartilajul. Cartilajul este apoi modelat și apropiat de cap și, de obicei, se utilizeaza fire neresorbabile de sutura pentru a mentine noua forma. In unele cazuri, chirurgul va indeparta o bucata de cartilaj pentru a asigura un aspect natural.
La final se realizeaza un pansament voluminos care va trebui purtat cateva zile, pentru a stabiliza rezultatele pe perioada vindecarii. Acesta va fi inlocuit apoi cu o bentita moale timp de cateva saptamani.

Recuperarea dupa otoplastie

Extragerea firelor de sutura – o saptamana postoperator
Revenire la scoala/munca – o saptamana postoperator
Activitati care pot afecta urechile – 6 saptamani postoperator
Activitate fizica intensa – 4 saptamani postoperator
Estomparea cicatricilor – de la cateva luni la un an

Imediat dupa operatie

De obicei, otoplastia se efectueaza in ambulatoriu și puteti pleca acasa la scurt timp dupa operatie. Este posibil sa fiti somnoros de la anestezie, astfel incat ar trebui sa aveti pe cineva sa va conduca acasa. In cazul copiilor mici, poate fi recomandat un sejur de o noapte in spital. Majoritatea pacientilor, atat copii, cat și adulti, sunt mobili la cateva ore dupa interventia chirurgicala.

Primele 24-48 de ore
Cateva zile dupa operatie puteti simti durere pulsatila sau usturimi, insa disconfortul este moderat si poate fi diminuat cu antialgice comune. Urechile pot fi edematiate in primele zile si pot aparea echimoze mici. Toate acestea se remit treptat. Pansamentul trebuie sa ramana pe loc in tot acest timp.

Primele doua saptamani
Daca s-au folosit fire neresorbabile de sutura, acestea se vor extrage la o saptamana postoperator. Trebuie sa purtati o bentita moale, initial permanent, apoi doar noaptea, pentru patru-șase saptamani dupa operatie. Copiii se pot intoarce la școala dupa o saptamana, dar trebuie sa fie atenti in timp ce se afla pe locul de joaca sau se angajeaza in activitati fizice, deoarece este important ca urechile sa nu se loveasca in primele șase saptamani dupa operatie. Adultii se pot intoarce la serviciu in termen de cinci sau șase zile de la interventia chirurgicala.

Reluarea programului normal
Fiecare vindeca la rate diferite și doar pacientul stie cel mai bine cand este pregatit pentru anumite activitati, dar exista cateva indrumari generale.

Puteti reveni la școala sau puteti lucra in aproximativ o saptamana de la interventia chirurgicala.
Trebuie sa aveti grija ca urechile sa nu se indoaie timp de cel putin trei saptamani dupa operatie.
Activitatea intensa trebuie evitata in primele patru saptamani dupa procedura.

De retinut

Pansamentele plasate peste urechi trebuie purtate continuu in primele 7-10 zile, apoi bentita elastica noaptea pentru 4-6 saptamani.
Cicatricea liniara retroauriculara restanta se estompeaza in timp pana ce devine aproape invizibila.
Cicatricile trebuie protejate de lumina soarelui cel putin un an dupa operatie.
Chiar și atunci cand doar o ureche pare protruzionata, operatia este de obicei efectuata bilateral pentru simetrizare.
Nu va așteptati ca ambele urechi sa arate exact la fel – simetria perfecta este atat putin probabila, cat și nefireasca.

Care sunt posibilele efecte secundare sau riscuri?

Toate interventiile chirurgicale au un anumit grad de risc; cu toate acestea, complicatiile otoplastiei sunt rare și, de obicei, minore. in timpul primei consultatii, riscurile individuale vor fi evaluate și discutate. Puteti contribui la reducerea riscurilor respectand indeaproape instructiunile pre- și post-operatorii furnizate. Personalul nostru va fi alaturi de dumneavoastra la fiecare pas al drumului pentru a asigura un rezultat sigur și estetic.

Cele mai probabile efecte adverse includ urmatoarele:
Infecţie
Hematoame
Asimetrie

Cat timp se mentin rezultatele?
Otoplastia poate reduce dimensiunile și protruzia uneia sau a ambelor urechi. Rezultatele chirurgiei sunt permanente.

Intrebari pe care le puteti avea

Asigurarea mea de sanatate acopera costurile interventiei?

Asigurarea poate acoperi costul unei otoplastii daca deformarea urechii este congenitala, posttraumatica sau urmare a unei afectiuni cronice. In cele mai multe cazuri insa, corectia urechii este considerata chirurgie cosmetica si, prin urmare, nu este acoperita de asigurare. Sunteti responsabil pentru plata integrala a procedurii. In timpul primei consultatii vor fi detaliate informatiile despre cost și plata.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail