Rinoplastia


Chirurgii nostri realizeaza, cu ajutorul rinoplastiei, remodelarea cosmetica a nasului, imbunatatind astfel aspectul general al fetei. Aceasta procedura este utilizata si in scop reconstructiv, pentru a corecta leziunile traumatice, malformatiile congenitale si problemele de respiratie. Este cea mai ceruta interventie de chirurgie estetica in zilele noastre.

Care sunt indicatiile pentru rinoplastie?

Pacientii, atat femei, cat si barbati, aleg rinoplastia dintr-o varietate de motive, care includ adesea una sau mai multe dintre urmatoarele:

Reducerea sau marirea dimensiunii nasului
Schimbarea formei varfului nasului sau a piramidei nazale
Ingustarea narinelor
Schimbarea unghiului dintre nas si buza superioara
Corectarea malformatiilor congenitale
Repararea leziunilor traumatice
Ameliorarea problemelor de respiratie

Candidatii ideali pentru rinoplastie sunt barbatii si femeile in general sanatosi si cu asteptari realiste despre procedura. Cel mai bine este sa aveti varsta de cel putin 15 ani inainte de a lua in considerare operatia de refacere a nasului, pentru a va asigura ca dezvoltarea acestuia este incheiata.

Consultatia cu Dr. Sinescu

In timpul primei consultatii, inainte de a va planifica operatia, Dr Sinescu va evalua cu atentie structura dumneavoastra nazala si faciala pentru a stabili cea mai buna strategie terapeutica. Va vom cere sa explicati ce dorinte si asteptari aveti. Vi se vor prezenta optiunile chirurgicale, vi se vor explica limpede riscurile potentiale ale procedurii, vi se va descrie pe larg modul in care este efectuata operatia si la ce va puteti astepta inainte, in timpul si dupa procedura, vi se vor furniza informatii detaliate despre cost si plata si vi se va raspunde la toate intrebarile. Daca sunteti nemultumit de rezultatele unui rinoplastii efectuate de un alt chirurg, vom discuta detaliile suplimentare asociate cu rinoplastia secundara.

Vi se va cere sa oferiti detalii despre istoricul dvs medical, o lista a tuturor medicamentelor pe care le luati in prezent, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, vitaminele si suplimentele pe baza de plante, si informatii privind consumul de tutun si alcool.

Procedura chirurgicala

Operatia va fi efectuata intr-una din clinicile ultramoderne cu care colaboreaza echipa noastra medicala. Interventia poate fi efectuata fie in anestezie generala, fie cu anestezie locala cu sedare, in functie de ceea ce preferati dumneavoastra si medicul. Cu anestezie generala veti fi complet adormiti pe tot parcursul procedurii. Cu anestezie locala veti fi usor sedati, iar nasul si zona inconjuratoare vor fi amortite. Veti fi treaz, dar veti fi relaxat si nu veti simti disconfort. Tipul de anestezie utilizat va fi discutat cu dumneavoastra premergator interventiei.

Exista doua metode pentru efectuarea rinoplastiei: tehnica inchisa, in care narinele se incizeaza pe interior, si tehnica deschisa, in care incizia se face la nivelul stucturii ce uneste cele doua narine. Tipul de interventie chirurgicala care va fi efectuat va fi discutat cu dumneavoastra atunci cand va intalniti cu Dr. Sinescu. Cu oricare dintre tehnici, operatia dureaza, in general, in jur de doua ore.

Odata incizia facuta, tegumentul este separat de structurile de sprijin, respectiv os si cartilaj. Daca unul dintre scopurile interventiei chirurgicale este reducerea dimensiunii narinelor, se dau mici incizii la baza lor. Osul si cartilajele sunt apoi sculptate in forma pe care ati convenit-o cu medicul, iar tegumentul este pozitionat deasupra. Se foloseste o atela externa pentru ca nasul sa-si mentina noua structura, iar in interiorul narinelor se introduc pansamente speciale pentru a stabiliza septul, peretele despartitor.

In cazurile de rinoplastie secundara, se intampla frecvent ca multe dintre elementele care asigura structura nasului sa fi fost supra-rezecate. Acest lucru duce la probleme de respiratie, deoarece o mare parte din structura de sustinere a cailor respiratorii a fost modificata. Chirurgii nostri cred in recrearea structurii nasului pentru a restabili integritatea si functia si pentru a imbunatati respiratia. Astfel, se folosesc grefe de cartilaj pentru a reconstrui practic structura nazala si pentru a ii da o noua forma. De obicei exista o cantitate insuficienta de cartilaj nazal septal, astfel incat chirurgul trebuie sa obtina cartilagiul fie din ureche, fie din cartilajul coastelor. Tipul cartilajului folosit de chirurgul dumneavoastra depinde de problema care trebuie corectata, iar optiunile vor fi discutate pe larg in consultatiile preoperatorii. Chirurgii nostri nu utilizeaza implanturi artificiale pentru rinoplastiile secundare din cauza unui risc crescut de infectie si extruzie a materialului artificial. Cateodata, abordul deschis este util, respectiv o mica incizie la nivelul columelei, care permite un acces mai bun si o mai buna viualizare a structurilor cu probleme. Asftel, medicul poate asigura o mai buna simetrie, maximizand probabilitatea unui rezultat cosmetic bun. Ca si in cazul oricarei incizii, daca este inchisa corect, incizia columelara se va vindeca cu o cicatrice practic imperceptibila.

Recuperarea dupa rinoplastie

Repaus la pat – 24 de ore
Extragerea pansamentelor interne – 48-72 de ore postoperator
Indepartarea contentiei externe – 7-10 zile postoperator
Extragerea firelor de sutura – 7 zile postoperator
Revenire la scoala/munca – 7-10 zile postoperator
Sofat – imediat ce va simtiti confortabil
Lentile de contact – imediat ce va simtiti confortabil
Activitate fizica intensa – 3-4 saptamani postoperator
Purtarea ochelarilor – 6-8 saptamani postoperator
Sporturi de contact – 6-8 saptamani postoperator
Estomparea cicatricilor – de la cateva luni la un an

Imediat dupa operatie

In majoritatea cazurilor, rinoplastia are loc in ambulatoriu si puteti merge acasa in aceeasi zi. Este posibil sa fiti somnoros dupa anestezie sis a resimtiti un discomfort moderat, controlabil cu antialgice. Este important ca cineva sa va conduca acasa dupa interventia chirurgicala si sa ramana cu dumneavoastra in primele zile.

In primele 24 de ore veti avea fata simti umflata, nasul va poate durea si e posibil sa aveti o durere surda de cap. Puteti utiliza antialgicele prescrise pentru a atenua o mare parte din acest disconfort. Trebuie sa ramaneti in pat cu capul ridicat (cu exceptia cazului in care mergeti la baie) pentru primele 24 de ore de la interventia chirurgicala; majoritatea pacientilor sunt mobile complet dupa 48 de ore. Edemul si echimozele din jurul nasului vor creste la inceput, ajungand la un maxim in aproximativ doua-trei zile dupa operatie. Aplicarea compreselor reci va ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea umflaturilor si vanatailor.

Primele 24-48 de ore

Va veti simti din ce in ce mai bine dupa primele doua zile. Pot aparea sangerari mici in primele doua zile si o senzatie de nas infundat in primele cateva saptamani. Daca ati avut contentie interna, aceasta va fi extrasa in maxim 48 de ore dupa operatie, ceea ce va va imbunatati considerabil nivelul de confort. Toate pansamentele, atela si suturile sunt, de obicei, indepartate la o saptamana dupa interventia chirurgicala; cu exceptia procedurilor extinse, cand poate dura doua saptamani.

Primele doua saptamani

Cel mai probabil va puteti intoarce la serviciu in aproximativ o saptamana dupa rinoplastie, cu exceptia cazului in care munca dumneavoastra este obositoare.
Cea mai mare parte din echimoze si edem vor disparea in circa doua saptamani.
Firele de sutura vor fi extrase dupa sapte- zece zile.
Puteti purta lentilele de contact imediat ce va simtiti confortabil.
Trebuie sa fiti foarte atent si bland cand spalati fata si parul si aplicati machiajul in primele doua-trei saptamani dupa procedura.
Orice activitate intensa trebuie evitata cel putin trei saptamani de la interventia chirurgicala.

Reluarea rutinei normale

Fiecare vindeca la rate diferite si doar pacientul stie cel mai bine cand este pregatit pentru anumite activitati, dar exista cateva indrumari generale.
Puteti relua sofatul imediat ce va simtiti confortabil.
Exercitiile fizice pot incepe la aproximativ trei saptamani dupa operatie. Pacientii nostri sunt incurajati sa planifice un program de sport si sa discute cu personalul inainte.
Puteti purta lentilele de contact imediat dupa operatie. Ochelarii, insa, nu pot fi purtati timp de cel putin sase-optsaptamani de la interventia chirurgicala. Pana atunci, acestia trebuie lipiti pe frunte sau sprijiniti pe obraji pana cand nasul se vindeca complet.
Puteti avea nasul infundat timp de cateva saptamani; discutati cu medicul despre utilizarea spray-urilor nazale pentru a va ameliora starea.
Cicatricile vor fi rozalii 6 luni sau chiar mai mult, insa ulterior se vor stabiliza ca linii albe aproape invizibile.
Cicatricile trebuie ferite de expunerea la soare timp de cel putin un an dupa operatie.

De retinut

Nu ar trebui sa va suflati nasul timp de o saptamana dupa operatie, pentru a da tesutului sansa de a se vindeca. Trebuie sa depuneti toate eforturile pentru a evita frecarea sau lovirea nasului timp de cateva saptamani.
Dupa interventia chirurgicala, pot aparea niste pete rosii mici pe suprafata pielii, capilare sparte. Aceste pete sunt de obicei minore, dar pot fi permanente in unele cazuri.
La rinoplastia inchisa nu exista cicatrici vizibile. In cazul celei deschise sau cand procedura corecteaza narile proeminente, cicatricile sunt minore si de obicei nu mai sunt vizibile in cateva saptamani de la interventie chirurgicala.
Evitati expunerea la soare timp de cel putin opt saptamani.
Medicul va programa controale regulate in urmatoarele luni dupa interventia chirurgicala. Daca se intampla ceva neobisnuit sau ingrijorator intre acestea, anuntati-ne imediat.
Edemul intern se remite treptat, prin urmare, cateodata, rezultatele finale ale operatiei devin vizibile dupa un an sau chiar mai mult.

Care sunt posibilele efecte secundare sau riscuri?

Toate interventiile chirurgicale au un anumit grad de risc; cu toate acestea, complicatiile majore dupa rinoplastie sunt rare. in timpul primei consultatii, riscurile individuale vor fi evaluate si discutate. Puteti contribui la reducerea riscurilor respectand indeaproape instructiunile pre- si post-operatorii furnizate. Personalul nostru va fi alaturi de dumneavoastra la fiecare pas al drumului pentru a asigura un rezultat sigur si estetic.

Cele mai probabile riscuri includ urmatoarele:
Infecţie
Epistaxis
Edem persistent
Asimetrie
Necesitatea unei interventii chirurgicale suplimentare

Cat timp se mentin rezultatele?

Chirurgia nazala poate remodela, redimensiona si imbunatati aspectul nasului. in cele mai multe cazuri, aceste rezultate sunt permanente. Bineinteles ca fata dumneavoastra, inclusiv nasul, se va schimba o data cu inaintarea in varsta.

Intrebari pe care le puteti avea

Exista proceduri care s-ar putea asocia?
Cateva proceduri chirurgicale va pot spori aspectul facial si va pot oferi un aspect mai tineresc si mai odihnit. Acestea includ: faceliftul, blefaroplastia, liftingul sprancenos, remodelarea barbiei, pometilor, si buzelor.

Asigurarea mea de sanatate acopera costurile interventiei?
in unele cazuri rinoplastia poate fi acoperita de compania dumneavoastra de asigurari, indeosebi atunci cand se corecteaza deficiente de respiratie. In caz contrar, sunteti responsabil de plata integrala a procedurii. Informatiile despre cost si plata vor fi discutate pe larg cu dumneavoastra in timpul consultatiilor initiale.

Exista alternative pentru rinoplastie?
in prezent nu exista alternative non-chirurgicale pentru corectarea deformarilor tratate prin rinoplastie. Pentru modificari minore de forma, se poate folosi remodelarea cu acid hialuronic.

Cat timp dupa rinoplastie trebuie sa astept pentru o interventie de revizie?
Orientarea generala este de a astepta cel putin 12 luni pentru a permite ca edemul sa dispara complet. Exista situatii in care este putin probabil ca aspectul sa se imbunatateasca in timp, ca de exemplu in cazul piramidei nazale strambe sau prabusite, iar asteptarea poate face dificila interventia chirurgicala de corectie. Echipa noastra va va sfatui in legatura cu cel mai bun moment si abordarea ideala.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail