Interventii chirurgicale estetice rezervate barbatilor

Articol preluat integral din Revista Cosmopolitan

Interviu exclusiv cu Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, fondatoarea Project Beauty

Cosmo: Care este, in medie, numarul de barbati care solicita interventii estetice la nivelul fetei si care este cea mai frecventa cerere a lor? Ce presupune aceasta interventie?

Din totalul pacientilor care solicita interventii estetice faciale, barbatii reprezinta cca 8-10% in practica mea, iar la nivel global numarul raportat nu depaseste 15-20%. Totusi, fata de acum 10 ani, aceste cifre sunt evident mai mari, iar trendul actual este de crestere usoara. Fara nici un fel de indoiala, cele mai atractive sunt interventiile estetice non-invazive, toxina botulinica in mod particular, dar si fillerele – acidul hialuronic. Este vorba despre proceduri extrem de scurte ca durata, care nu necesita nici un fel de recuperare (pacientii se pot intoarce la rutina lor zilnica imediat), dar care, in mainile unui medic specializat si cu experienta, pot sterge ani de pe chipuri, pastrand in acelasi timp un aspect natural. De asemenea, sunt cautate terapiile laser sau cu radiofrecventa, in special in cazul pacientilor care se lupta cu cicatrici post-acneice. Iar in ceea ce priveste chirurgia estetica, rinoplastia ocupa locul intai ca cerere. As vrea sa mentionez insa ca traiul in mileniul vitezei a determinat rafinarea atat de semnificativa a interventiilor pe care le oferim, incat exista actualmente posibilitatea efectuarii a ceea ce se numeste rinoplastie non-chirurgicala, care presupune injectarea de acid hialuronic pentru corectia estetica a nasului. Este o tehnica non-invaziva care corecteaza aspectul piramidei nazale doar din punct de vedere cosmetic, pentru pacientii care au probleme concomitente de respiratie singura solutie ramanand chirurgia.

Cosmo: Care este cea mai frecventa zona corporala pe care pacientii dvs. barbati vor sa o imbunatateasca?

Cel mai frecvent, barbatii apeleaza la chirurgia estetica pentru corectia ginecomastiei, o afectiune care produce dezvoltarea in diverse grade a glandei mamare, unilateral sau bilateral, din cauza unui dezechilibru hormonal. Desi de obicei nu reprezinta o problema serioasa de sanatate, efectele emotionale pot fi severe, mai ales ca de cele mai multe ori modificarile incep sa apara din adolescenta. Interventia chirurgicala contureaza anatomic zona pectorala.

Cosmo: In cat timp poti visa la un abdomen tonifiat, ba chiar patratele, dupa liposuctie?

Rezultatele liposuctiei, in conditiile in care pacientul respecta cu strictete indicatiile postoperatorii, in special purtarea costumului compresiv, se stabilizeaza la minim 3 luni, evaluarea definitiva facandu-se la 6-9, cateodata chiar 12 luni dupa interventie. Desigur ca asocierea exercitiului fizic in aceasta perioada ajuta, insa remodelarea corporala se realizeaza prin extragerea depozitelor de tesut adipos refractare la alte tipuri de tratament. in cazul pacientilor mai in varsta, cu elasticitate tisulara scazuta, este posibil sa nu reusim sa obtinem niciodata “patratele” doar prin liposuctie.

Cosmo: De cate kilograme se poate scapa la liposuctie?

Ma bucur ca ma intrebi, fiindca este o notiune incomplet inteleasa si as dori sa o lamuresc. Liposuctia/liposculptura nu reprezinta modalitati de scadere in greutate, nici pentru femei, nici pentru barbati. Ba chiar din contra, aceste interventii sunt indicate la pacienti cu o greutate corporala stabila si cat mai aproape de cea ideala/dorita, care au depozite adipoase relativ mici in zone greu de “lucrat”. Totusi, daca vorbim despre cantitatea de grasime pe care o putem extrage chirurgical in conditii de siguranta, aceasta nu poate depasi 3-4 litri, ca atare si cantarul ar trebui sa arate apoi cu exact acelasi numar de kilograme mai putin.

Cosmo: Ce zona doresc barbatii cel mai frecvent sa imbunatateasca prin implant?

Cele mai frecvente sunt implanturile pectorale. Exista si implanturi de gambe sau fesiere. De obicei, acest gen de operatie este indicat in cazul hipotrofiei sau atrofiei musculaturii locale, cu disproportii anatomice vizibile. Device-urile folosite sunt siliconice, similar cu implanturile mamare, insa cu forma corespunzatoare regiunii de tratat, si se introduc submuscular, astfel incat sa fie cat mai putin vizibile sau palpabile.

Cosmo: Lasa aceste interventii urme vizibile (cicatrici), greu de camuflat?

Nu. Inciziile sunt mici, de cativa centimetri, plasate in pliuri naturale – in axila, in santul subfesier sau in spatele genunchiului. Cicatricile rezultate devin astfel la cateva luni postoperator aproape imperceptibile.

Cosmo: Exista restrictii de vreun fel dupa aceste interventii la nivel corporal?

Vorbim despre restrictiile clasice postoperatorii, in urma unor interventii care se desfasoara sub anestezie generala. Spitalizarea este de maxim o noapte. Este necesara utilizarea unui costum compresiv care sa ajute corpul sa fixeze implantul acolo unde a fost el introdus. Exercitiul fizic intens este interzis aproximativ 6-8 saptamani.

Articol preluat integral din Revista Cosmopolitan