Mastopexia


Liftingul mamar sau mastopexia este o interventie chirurgicala care ridica si modeleaza sanii ptozati. Ptoza mamara poate aparea dupa sarcina si alaptare, modificari ale greutatii corporale sau ca parte a procesului normal de imbatranire. Exista de asemenea paciente cu predispozitie genetica catre ptoza. Procedura poate reduce si dimensiunile areolei.

Aveti nevoie de aceasta procedura?
Prin mastopexie se pot ridica sanii de orice dimensiuni, dar in general rezultate mai bune se obtin in cazul sanilor mai mici. Proceduri aditionale cum ar fi reductia mamara ar putea fi necesare pentru a scadea riscul reaparitiei ptozei in cazul sanilor mai mari. Trebuie retinut faptul ca, in cazul in care doriti sa ramaneti insarcinata, este de preferat sa asteptati pana dupa nastere pentru un lifting mamar, astfel ca orice suprasolicitare a sanului produsa de sarcina si alaptare sa poata fi corectata chirurgical.
Daca sunteti sanatoasa si aveti asteptari realiste legate de rezultatele mastopexiei, sunteti candidata ideala pentru aceasta interventie. Desi liftingul mamar le va imbunatati dimensiunile si forma, este important sa intelegeti limitele procedurii. Atat detaliile de tehnica, cat si eventualele probleme vor fi discutate cu dumneavoastra in timpul primei consultatii in clinica noastra.

Prima consultatie
Inainte de operatie veti beneficia de o consultatie si o evaluare initiala cu Dr. Sinescu, cu scopul de a determina daca mastopexia este indicata in cazul dumneavoastra si de a vi se explica detaliile procedurii.
Vom discuta ce asteptari aveti in urma acestei operatii si vor fi trecute in revista diferitele optiuni pentru liftingul mamar. Vi se vor explica in detaliu desfasurarea procedurii, pasii de urmat pre- si postoperator, potentialele riscuri si complicatii, costurile si modalitatile de plata. Va vom raspunde la toate intrebarile. Va vom cere un istoric medical, informatii legate de consumul de tigari si alcool, precum si o lista a tuturor medicamentelor pe care le folositi, inclusiv a celor cumparate fara reteta, ca aspirina, vitaminele, suplimentele alimentare. In plus, va vom indica sa efectuati o mamografie sau o ecografie mamara inainte de operatie, pentru a certifica absenta oricaror alte probleme medicale. Daca este necesar, doctorii nostri va vor recomanda un centru de imagistica medicala in acest scop.

Interventia chirurgicala
Interventia chirurgicala va avea loc intr-una din clinicile private ultramoderne cu care colaboreaza medicii nostri. Operatia necesita anestezie generala si dureaza in jur de doua -trei ore. De obicei este nevoie de o noapte, maxim doua de spitalizare, dar exista si posibilitatea sa plecati acasa in seara interventiei. Procedura incepe prin incizii la nivelul sanului, de obicei periareolar sau in santul inframamar. Plasarea inciziilor depinde in mare masura de caracteristicile anatomice individuale, deoarece exista numeroase optiuni care va vor fi prezentate in timpul consultatiilor initiale. Ca regula generala, cu cat sanii sunt mai ptozati, cu atat inciziile necesare si respectiv cicatricile rezultate vor fi mai extinse.
Interventia continua cu indepartarea excesului tegumentar, remodelarea sanului si repozitionarea mamelonului si areolei. Daca simultan se practica si o marire de san, se va introduce un implant in buzunarul disecat fie subglandular, fie submuscular. Pasii urmatori sunt reprezentati de sutura plagii, un pansament steril si folosirea unei fesi elastice care mentine sanii in pozitia optima pentru cicatrizare.

Perioada postoperatorie
La ce sa va asteptati dupa operatie:

Activitate – Moment
Dus – A treia zi dupa operatie
Reluarea lucrului – La 7-10 zile
sofat – La circa o saptamana
Contact fizic cu sanii – La 3-4 saptamani
Activitate fizica intensa – La 4-5 saptamani
Estomparea cicatricilor – La cateva luni – 1 an

Imediat dupa operatie
Spitalizarea dureaza de obicei o noapte. S-ar putea sa fiti somnoroasa dupa anestezie si sa aveti dureri pe zona operata, astfel ca e bine sa va insoteasca cineva acasa. Va sfatuim de asemenea sa nu ramaneti singura cateva zile.

Primele 24 – 48 de ore
In primele doua zile, s-ar putea sa fiti obosita ca urmare a anesteziei, iar zona operata va fi sensibila si dureroasa. Va vom prescrie antialgice, astfel ca mare parte din disconfortul postoperator se va ameliora treptat. Este posibil sa apara sangerari minime de-a lungul liniilor de incizie, periareolar sau in santul submamar. Acestea sunt normale. Daca observati ca pansamentul se pateaza mai repede, presiunea aplicata pe zona respectiva va opri de obicei sangerarea. Anuntati imediat echipa medicala in cazul in care sangerarea nu se diminueaza sau este masiva, lucru care se intampla extrem de rar.

Primele 2 saptamani
In primele 14 zile veti observa o reducere marcata si progresiva a disconfortului postoperator. Iata pe scurt o succesiune a etapelor pe care le veti parcurge:
– pansamentele vor fi schimbate de mai multe ori in acest interval de timp, astfel ca este important sa veniti la consultatie de cate ori veti fi rugata sa o faceti
– dusul este de obicei permis la cateva zile dupa operatie
– firele de sutura se indeparteaza la zece zile – doua saptamani
– echimozele se estompeaza in aproximativ doua saptamani
– unele paciente resimt o senzatie de arsura la nivelul mamelonului, care in general dispare la 7-14 zile postoperator
– firele de sutura, daca le aveti, se indeparteaza la 10-14 zile
– s-ar putea sa resimtiti durere moderata, intepaturi, arsuri sau furnicaturi, rezultat al vindecarii nervilor senzitivi; toate acestea sunt perfect normale si scad in intensitate cu timpul; daca disconfortul este pronuntat, va vom prescrie un antialgic
– cel putin in prima saptamana postpoperator va recomandam sa dormiti pe spate, cu capul mai sus, pentru a mentine sanii in pozitia optima pentru vindecare. Cateva perne asezate pe ambele parti ale corpului va vor ajuta sa nu va intoarceti in somn
– bustiera/ fasa elastica se poarta permanent, inclusiv noaptea, cu exceptia momentului cand faceti dus. Daca aceasta este prea stransa anuntati medicul.
– evitati efortul fizic intens

Revenirea la obiceiurile normale
Fiecare dintre noi se vindeca in ritmul propriu, iar rutina zilnica se reia progresiv. Totusi, iata cateva linii generale:
– va puteti intoarce la serviciu sau la scoala in 14 zile, in functie de starea generala, cu exceptia cazurilor cand lucrati in conditii de efort fizic intens
– puteti sofa la 7-10 zile, atat timp cat nu simtiti durere la volan
– va recomandam sa va abtineti de la sex cel putin 7 zile postoperator
– sportul poate fi reluat la sase saptamani, iar pacientele noastre sunt incurajate sa inceapa treptat un program de exercitii fizice
– expunerea prelungita la soare si la caldura trebuie evitata cateva luni
– cicatricile postoperatorii trebuie protejate de soare cel putin un an
– este posibil ca aria din jurul inciziilor sa ramana amortita postoperator, este perfect normal, iar reluarea sensibilitatii poate dura cateva luni
– in primele sase saptamani veti purta tot timpul o bustiera de sustinere, inclusiv in timpul noptii. Singurul moment cand o veti scoate va fi la dus, iar apoi o veti pune la loc imediat. Bustiera trebuie sa stea ferm, dar nu prea strans, deoarece poate provoca probleme tegumentare. Dupa sase saptamani o puteti folosi doar in timpul zilei, iar dupa doua luni veti relua utilizarea unui sutien normal. E de preferat ca acesta sa nu aiba armaturi metalice pana la vindecarea completa a inciziilor.
– sanii dumneavoastra pot evolua diferit pana la vindecare: unul se poate edematia mai tare, poate fi mai dureros, chiar si forma poate fi usor alta. Toate acestea sunt normale. Atunci cand organismul se recupereaza complet, sanii vor arata natural si simetric.
– tegumentul sanilor poate fi lucios din cauza edemului. Dupa cateva saptamani acesta se remite, iar pielea isi revine la aspectul normal.

Riscurile si complicatiile interventiei
Orice interventie chirurgicala implica un grad de risc, iar operatiile la nivelul sanului nu fac exceptie. In timpul primei consultatii, Dr. Sinescu va va evalua gradul individual de risc, toate potentialele probleme vor fi discutate si vom stabili impreuna daca aveti indicatie pentru augmentare mamara. Respectarea cu strictete a tuturor recomandarilor medicale pre- si postoperatorii este cruciala pentru reducerea oricarui pericol. Va vom fi in permanenta alaturi pentru a obtine un rezultat final satisfacator si sigur.

Cele mai des intalnite complicatii includ:
– sangerari postoperatorii si hematoame
– infectii
– necroze tegumentare
– desfacerea transelor de sutura
– tulburari locale de sensibilitate
– cicatrici hipertrofice
– asimetrii mamare
– malpozitionarea areolei si mamelonului
Cat timp dureaza rezultatele
Mastopexia va va ridica sanii, dandu-le un contur tineresc, si va aduce areola si mamelonul mai aproape de pozitia si dimensiunile dorite, dar asta nu inseamna ca rezultatele sunt definitive. Efectele inaintarii in varsta, gravitatiei, sarcinii, alaptarii si modificarile de greutate vor determina in cele din urma reaparitia ptozei. Gradul acestei ptoze “noi” nu poate fi estimat dinainte si variaza de la femeie la femeie. Augmentarea de sani asociata mastopexiei duce la rezultate mai stabile in timp decat cele ale mastopexiei simple.

Intrebari frecvente

Ce alte proceduri pot fi asociate mastopexiei pentru a imbunatati forma si dimensiunile sanului?
Augmentarea mamara sau reductia mamara pot intensifica rezultatele mastopexiei. Aceste optiuni va vor fi prezentate in detaliu in timpul consultatiilor preoperatorii.

Interventia chirurgicala este acoperita de asigurarile de sanatate?
Mastopexia este considerata o operatie estetica, nefiind din acest motiv acoperita de asigurarea medicala. Dumneavoastra sunteti responsabila pentru tot costul. Costurile si modalitatile de plata va vor fi prezentate in timpul consultatiilor initiale.

Exista alternative ale procedurii?
In functie de gradul de ptoza, marirea de sani poate produce ea insasi un rezultat cosmetic satisfacator. In cazul in care complexul areolo-mamelonar este pozitionat prea jos sau cand pielea este lipsita de elasticitate, mastopexia reprezinta insa singura solutie pentru obtinerea unei forme atragatoare a sanului.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail