Epilare definitiva


De ce epilare de lunga durata?

Pentru cei mai multi dintre noi, indepartarea parului nedorit reprezinta un proces laborios, consumator de timp si repetitiv. Dar lucrurile pot sta si altfel. Numeroase dispozitive de epilare, laser sau utilizand lumina pulsata, sunt folosite deja de mai mult de 10 ani. Le gasim in clinici si cabinete medicale, spa-uri medicale, saloane de infrumusetare, multe din ele sunt prezentate chiar ca putand fi utilizate acasa. Epilarea laser este o procedura extrem de populara, atat in Europa cat si in SUA, eficienta si cu rezultate excelente pe termen lung.

Ciclul de crestere al folicului pilos

Pentru a intelege modul in care se realizeaza epilarea cu ajutorul energiei luminoase, e important sa trecem in revista cateva aspecte legate de cresterea foliculului pilos. Ciclul cuprinde trei faze: cea de crestere propriu-zisa (anagena), cu durata variabila de pana la 6 ani, perioada de regresie (catagena), de circa 3 saptamani, si faza de repaus (telogena), de aproximativ 3 luni. Desi exista variatii anatomice, acestea sunt in general minore, astfel ca practic in orice moment majoritatea foliculilor pilosi (80-85%) se afla in faza de crestere, o proportie mica (2%) in faza de regresie, iar restul (13-18%) in cea de repaus. Pentru ca epilarea laser sa fie eficienta, este necesar ca unda luminoasa sa atinga centrii de crestere ai firului de par, aflati la nivelul radacinii. Specialistii sunt de acord ca tratamentul trebuie sa aiba loc in faza anagena a ciclului de crestere pentru rezultate optime.

Cauze de pilozitate excesiva

Pilozitatea excesiva se clasifica in doua categorii: hipertricoza si hirsutism. Hipertricoza se defineste ca prezenta in exces a parului fata de normalul acceptat pentru sexul, varsta si rasa individului si tine de obicei de genetica. Hirsutismul reprezinta prezenta la femeie a pilozitatii in exces distribuita conform unui tipar masculin (barba, mustata, abdomen inferior sau spate) si poate avea cauze medicale – tratamente medicamentoase, tulburari hormonale, tumori, etc.

Metode de epilare

Exista numeroase cai de a indeparta parul nedorit de pe corp, incluzand lama de ras, epilarea cu ceara, cremele epilatoare, pensetele electronice sau cu radiofrecventa sau electoliza – insertia unui ac la nivelul fiecarui fir de par urmata de un soc electric minim pentru a arde radacina acestuia. Toate aceste modalitati sunt insa temporare, singura metoda care produce reducerea permanenta a pilozitatii fiind cea cu laser sau lumina intens pulsata.

Tipuri de lasere si mod de actiune

Modalitatea de actiune a unui laser utilizat pentru epilare de lunga durata se bazeaza pe principiul fototermolizei selective. Laserele emit prin piele o raza de energie joasa care este absorbita de pigmentul prezent in firul de par (melanina) si se transforma in caldura intensa. Foliculul pilos este distrus, intreaga sa structura se deterioreaza si ii scade capacitatea de regenerare. Sunt necesare mai multe sedinte de tratament pentru a modifica un procent de peste 80% din foliculi, dar pe parcurs aspectul acestora se schimba, densitatea lor scade si in final ajung insesizabili.

Primele lasere care au fost folosite pentru epilarea definitiva au fost cele cu rubin, cu alexandrit si laserul cu dioda. Lumina intens pulsata este de asemenea foarte eficienta. Deoarece tinta razei laser este melanina, acestea dau rezultate excelente in cazul pacientilor de rasa alba cu par de culoare inchisa. Laserele care functioneaza cu lungimi de unda mai mari, cum ar fi cele Nd-YAG, sunt foarte sigure in cazul pacientilor cu pielea mai inchisa la culoare sau din climate foarte insorite. Ca regula generala, pacientii cu par alb, blond grizonat nu obtin nici un beneficiu de pe urma acestei proceduri.

Prima consultatie

Pacientii interesati de epilarea de lunga durata sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist care va face o evaluare complexa, analizand tipul de piele si culoarea, densitatea si localizarea parului nedorit. Se vor discuta de asemenea istoricul medical individual – tratamente medicamentoase, boli tiroidiene sau ovariene, cicatrizare anormala, episoade acute recente de herpes simplex sau utilizarea de isotretinoin – prezenta bronzului la momentul consultatiei, existenta de tatuaje sau nevi pigmentari in zona de tratat. De abia apoi se poate decide un plan adecvat de terapie. Este esential ca pacientul sa inteleaga procedura, necesitatea mai multor sedinte de tratament si a catorva de mentinere, precum si faptul ca rezultatele sunt diferite de la persoana la persoana, in functie de multipli factori individuali.

Pregatirea pentru epilarea laser/IPL

Pentru a creste eficienta procedurii, este important ca timp de 4 saptamani inainte de epilarea laser si in timpul tratamentului sa nu recurgem la nici o alta metoda de epilare, cu exceptia lamei de ras si cremelor epilatoare.
Expunerea la soare sau solar este de asemenea interzisa, deoarece bronzul va creste cantitatea de melanina din piele si va afecta serios rezultatele tratamentului.
Profilactic, in ziua precedenta procedurii se poate administra un antiviral pentru a impiedica o eventuala eruptie herpetica.

Desfasurarea tratamentului

In ziua tratamentului aria tratata trebuie sa fie curata si se recomanda sa nu se foloseasca produse cosmetice. Inainte de initierea procedurii se poate aplica local o crema anestezica, dar cele mai multe lasere dispun de o piesa de racire (gel, spray sau o piesa rece de contact) care micsoreaza semnificativ disconfortul pacientului si protejeaza pielea atat de incalzirea excesiva, cat si de modificari de culoare.

Atat pacientul, cat si personalul medical present in incapere trebuie sa poarte ochelari de protectie in timpul procedurii laser.
In general este nevoie de cel putin 3 sedinte pe fiecare zona tinta pentru a obtine o reducere permanenta a pilozitatii. Parul inchis la culoare raspunde cel mai bine la tratament, in timp ce cel deschis (alb, gri sau blond) prezinta rezultate mai putin satisfacatoare. Pentru a creste responsivitatea la tratament a pacientilor cu par deschis la culoare se pot administra local anumite substante medicamentoase.

Pacientul resimte pulsul laser ca mici intepaturi fierbinti. Din cauza cantitatii mai mari de melanina prezente in tegument, la pacientii cu pielea mai inchisa la culoare procedura poate fi mai dureroasa, dar comparatia generala este cu ricoseul unui elastic pe piele. Rezultatul ideal este vaporizarea imediata a firului de par. In cateva minute in aria tratata apar roseata si edem usor, simptome care dispar de obicei in aceeasi zi. Daca este necesar, local se pot aplica gheata si o crema cu steroizi si se pot prescrie analgezice usoare. Pacientii sunt instruiti sa evite expunerea la soare si sa foloseasca o crema de protective solara cu SPF 30 dupa tratamentul laser.
In zonele tratate se pot folosi produse cosmetice.

Efecte adverse

Reactiile adverse ale epilarii laser includ durerea, edemul si eritemul perifolicular – imflamarea zonei din jurul firelor de par cu durata de 1-3 zile. S-au notat de asemenea aparitia de vezicule, episoade acute de herpes si infectii bacteriene, dar aceste manifestari sunt destul de rare. Pielea poate suferi modificari temporare de culoare – hipo sau hipercromii, mai ales la pacientii cu ten mai inchis. Se pot inregistra disparitia pistruilor, decolorarea nevilor pigmentari si modificari ale coloratiei tatuajelor. Discromiile permanente sau aparitia de cicatrici apar extrem de rar.

Intrebari frecvente

Cat de eficace este tratamentul?
Procentul de foliculi pilosi indepartati in fiecare sedinta variaza in functie de zona anatomica, cu arii cu tegument subtire care raspund in general mai bine – inghinal, axilar – comparativ cu unele zone cu piele mai groasa, mai greu de tratat – spate, barbie. Fiecare sedinta aduce in general o reducere de 10-25% a cresterii parului in zona tratata.

La ce interval se programeaza sedintele?
Tratamentul se repeta la 4-8 saptamani. Fiecare pacient beneficiaza de un regim personalizat, dar 4 saptamani este durata minima de pauza intre sedinte, pentru a permite o crestere suficienta a parului restant si a eficientiza la maxim procedura.

Tratamentul poate fi suportat de asigurarile de sanatate?
Epilarea laser este un procedeu realizat in scop estetic, chiar si in cazurile pacientilor cu patologii asociate care cauzeaza hirsutism, astfel ca nu este acoperita de asigurarea Dvs medicala. Dvs sunteti responsabil pentru plata integrala a procedurii. Costurile si modalitatile de plata vor fi abordate in detaliu in timpul primei consultatii in clinica noastra.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail