Reconstructia de san


In aceasta epoca, marcata de descoperiri medicale si de progres tehnologic, chirurgul plastician are posibilitatea sa creeze un san care sa se asemene suficient, atat ca forma, cat si ca volum, cu un san natural. Exista mai multe modalitati prin care reconstructia de san poate fi realizata: utilizand exclusiv tesut propriu al pacientei, folosind exclusiv dispozitive sintetice sau o combinatie a celor doua. Primul pas in reconstructia sanului este recrearea anvelopei si a volumului, fie imediat, in acelasi timp operator cu mastectomia, fie ulterior. Urmeaza apoi reconstructia mamelonului, recrearea areolei si simetrizarea sanului restant.

Tot acest sir de interventii efectuate dupa o mastectomie este complex si provocator, insa creste dramatic calitatea vietii pacientelor diagnosticate si tratate de cancer de san. Dr. SInescu este specializata in toate aspectele reconstructiei de san, iar cu indrumarea si suportul intregii noastre echipe, pacientele pot alege solutii individualizate, interventii sigure si rezultate predictibile.

Sunteti o candidata potrivita pentru reconstructia de san?
Majoritatea pacientelor cu mastectomie pot opta pentru o forma sau alta de reconstructie de san, cu mentiunea ca cel mai important tel este tratamentul curativ al cancerului de san. De asemenea, este absolut necesar ca pacienta sa inteleaga pe deplin posibilitatile reconstructive existente in cazul ei, impactul procedurii si rezultatele care pot fi atinse.

Prima consultatie
Puteti incepe sa va ganditi si sa planificati operatia de reconstructie a sanului oricand va simtiti in stare, dupa ce s-a luat decizia unei mastectomii. Dr Sinescu se va intalni cu dumneavoastra din timp, pentru a discuta optiunile reconstructive si pentru a se asigura ca intelegeti procedura si limitele ei. De asemenea, echipa noastra va colabora cu echipa oncologica pentru a dezvolta cea mai buna strategie terapeutica, in asa fel incat interventia chirurgicala sa fie posibila.

Va vom explica ce optiuni chirurgicale sunt potrivite, in functie de varsta, starea generala de sanatate, anatomia locala, tipul de tesut si telurile dumneavoastra. Va vom descrie pe larg potentialele riscuri ale procedurii, locul si durata interventiei si spitalizarii, desfasurarea pas cu pas a operatiei si le ce va puteti astepta inainte si dupa procedura. Vom discuta despre costuri si modalitati de plata. Va vom raspunde la toate intrebarile. Va vom cere un istoric medical, informatii legate de consumul de tigari si alcool, precum si o lista a tuturor medicamentelor pe care le folositi, inclusiv a celor cumparate fara reteta, ca aspirina, vitaminele, suplimentele alimentare.

Cum este efectuata procedura
Reconstructia de san este in general o procedura etapizata. Prima operatie poate fi efectuata in acelasi timp cu mastectomia sau la un timp dupa si necesita spitalizare de 2-7 zile. Refacerea mamelonului se realizeaza de obicei in anestezie locala si in ambulatoriu, iar areola se tatueaza de obicei.

Exista paciente la care este aplicabila chirurgia conservatoare, deci pastrarea unei parti a sanului, in functie de tipul si marimea tumorii. In aceste cazuri, Dr Sinescu va colabora extensiv cu echipa de chirurgi oncologi pentru a furniza un tratament adecvat al cancerului concomitent cu cel mai estetic rezultat posibil.

Pentru femeile care au nevoie de mastectomie, exista un numar de optiuni reconstructive. Cea mai simpla forma de reconstructie implica plasarea sub piele si muschii pectorali a unui dispozitiv numit expander tisular, concomitent cu mastectomia. Dupa ce se vindeca inciziile, expanderul este injectat periodic cu o solutie sterila de ser fiziologic, iar dupa ce acesta a fost umplut la o marime suficienta, se efectueaza o a doua operatie pentru indepartarea expanderului si plasarea implantului permanent.

Ca o alta optiune, Dr Sinescu foloseste propriul tesut pentru a crea sanul. Exista o serie de lambouri musculare sau cutaneo-grasoase care se pot folosi, unele din aceste operatii presupunand utilizarea unui microscop operator. Toate aceste variante vor fi discutate cu dumneavoastra pe larg, urmand a stabili impreuna un plan operator correct si complet.

Perioada postoperatorie
La ce sa va asteptati dupa operatie:

Activitate – Moment
Sedere in spital – 2-5 zile
Scoaterea firelor – 7-10 zile
Dus sau baie – Odata ce se scot tuburile de dren
Inapoi la munca – 1 – 2 saptamani dupa operatie
Condus – De obicei in termen de 2 saptamani
Contact fizic cu sanul – 4 saptamani dupa operatie
Activitate fizica intensa – 3 – 6 saptamani dupa operatie
Estomparea cicatricilor – Cateva luni / pana la un an
Imediat dupa operatie – Spitalizarea dureaza de obicei intre 2 nopti si o saptamana. S-ar putea sa fiti somnoroasa dupa anestezie si sa aveti dureri pe zona operata, astfel ca e bine sa va insoteasca cineva acasa. Va sfatuim de asemenea sa nu ramaneti singura cateva zile.

Cel mai probabil veti simti durere si oboseala pana la o saptamana dupa operatie. Va vom prescrie antialgice pentru a atenua pe cat posibil durerea postoperatorie. Veti avea de asemenea echimoze, edem si senzatie de amorteala in zona operata .
Reconstructia mamelonului se efectueaza in general in ambulator, astfel ca cel mai probabil veti putea pleca acasa imediat dupa. Este de dorit sa va conduca cineva acasa si sa stea cu dumneavoastra 1 – 2 zile. Discomfortul este mic si usor controlabil medicamentos.

Primele 24 – 48 ore
Pe durata primelor doua zile veti fi obosita de la anestezie si veti avea ceva dureri, care se vor imbunatati rapid apoi. Sanul reconstruit va fi pansat timp de 7 – 10 zile si va fi necesar sa purtati si un sutien elastic special, pentru minim doua saptamani, non-stop. Pot aparea sangerari minore care sa pateze pansamentul. Sunt firesti si nu e cazul sa va alarmeze.

Primele 2 saptamani
Disconfortul postoperator va scadea treptat. Iata pe scurt o succesiune a etapelor pe care le veti parcurge:
– va veti putea intoarce la munca in 1-2 saptamani dupa operatie
– tuburile de dren indeparteaza fluidul in exces din zona operata si vor fi scoase la 10 zile-2 saptamani
– pansamentul de tifon se mentine circa 10 zile
– firele vor fi scoase la maxim 14 zile
– echimozele vor disparea in 2 saptamani
– sutienul elastic va trebui purtat tot timpul in aceasta perioada
– ridicarea de greutati si utilizarea excesiva a musculaturii pectoral trebuie evitate

Revenirea la obiceiurile normale
Fiecare dintre noi se vindeca in ritmul propriu, iar rutina zilnica se reia progresiv. Totusi, iata cateva linii generale:

– va puteti intoarce la serviciu sau la scoala in 14 zile, in functie de starea generala, cu exceptia cazurilor cand lucrati in conditii de efort fizic intens

– puteti sofa la 10-14 zile, atat timp cat nu simtiti durere la volan

– sportul poate fi reluat la sase saptamani, iar pacientele noastre sunt incurajate sa inceapa treptat un program de exercitii fizice

– expunerea prelungita la soare si la caldura trebuie evitata cateva luni
– cicatricile postoperatorii trebuie protejate de soare cel putin un an

– este posibil ca aria din jurul inciziilor sa ramana amortita postoperator, este perfect normal, iar reluarea sensibilitatii poate dura cateva luni

– in primele sase saptamani veti purta bustiera de sustinere, pentru 14 zile inclusiv in timpul noptii. Singurul moment cand o veti scoate va fi la dus, iar apoi o veti pune la loc imediat. Bustiera trebuie sa stea ferm, dar nu prea strans, deoarece poate provoca probleme tegumentare. Dupa aceea veti relua utilizarea unui sutien normal. E de preferat ca acesta sa nu aiba armaturi metalice pana la vindecarea completa a inciziilor.

– poate dura pana la sase saptamani sa va refaceti dupa o mastectomie combinata cu reconstructie sau dupa o reconstructie cu tesut propriu. Reconstructia cu implanturi sau la distanta poate presupune un timp mai scurt de convalescenta.
– tegumentul sanilor poate fi lucios din cauza edemului. Dupa cateva saptamani acesta se remite, iar pielea isi revine la aspectul normal.
– reconstructia de san nu poate reda senzatia normala, insa pe masura ce trece timpul, se poate recapata un anumit nivel de sensibilitate locala.
– sunt sanse ca sanul reconstruit sa fie mai ferm si sa arate mai rotund sau mai plat decat cel natural si sa nu aiba acelasi contur ca inainte de operatie. In foarte putine cazuri, reconstructia poate recrea un san identic cu cel natural.
– cele mai multe cicatrici se vor estompa substantyial odata cu timpul; totusi poate dura 1-2 ani pentru a deveni insesizabile.

Riscurile si complicatiile interventiei

Orice interventie chirurgicala implica un grad de risc, iar operatiile la nivelul sanului nu fac exceptie. in timpul primei consultatii, Dr. Sinescu va va evalua gradul individual de risc, toate potentialele probleme vor fi discutate si vom stabili impreuna daca aveti indicatie pentru augmentare mamara. Respectarea cu strictete a tuturor recomandarilor medicale pre- si postoperatorii este cruciala pentru reducerea oricarui pericol. Va vom fi in permanenta alaturi pentru a obtine un rezultat final satisfacator si sigur.

Cateva posibile efecte secundare includ:
– contractura capsulara (daca este folosit un implant)
– infectia
– seroamele
– hematoamele
– cicatricile patologice

Cat timp dureaza rezultatele?
Desi reconstructia nu poate duplica exact sanul natural, poate oferi femeilor care au pierdut un san din cauza cancerului sau altor boli o infatisare naturala si o calitate a vietii imbunatatita. Reconstructia de san este permanenta, insa efectele gravitatiei si trecerea timpului nu iarta pe nimeni.

Intrebari frecvente

Reconstructia de san are vreo implicare in recidiva cancerului sau altor boli?
Reconstructia nu are efect cunoscut in recidiva cancerului sau bolilor de san, nici nu interfereaza in general cu chimioterapia sau tratamentul cu radiatii in vindecarea de cancer. Exista un anume tip de limfom, descoperit in ultimii 5 ani, care apare intr-un procent mic al pacientelor la care se folosesc implanturi. Toate aceste aspect vor fi discutate cu dumneavoastra in detaliu in preoperator.

Interventia chirurgicala este sau nu acoperita de casa de asigurari de sanatate?
De cativa ani incoace, reconstructia sanului este acoperita de casa de asigurari si in Romania. Echipa noastra va va da toate explicatiile suplimentare necesare.

Ce alternative exista pentru reconstructia de san?
Unele femei aleg sa nu faca reconstructia de san imediat dupa indepartarea sanului, ci sa astepte pana sunt pregatite pentru o alta operatie sau sa poarte o forma de san prostetica. Este o decizie personala si difera de la femeie la femeie.

Sunt cai de a corecta aspectul sanului ramas daca nu este simetric cu cel nou creat?
Se planifica operatii de simetrizare in cele mai multe cazuri, pentru a oferi o potrivire de marime si forma a sanului natural cu cel reconstruit. Acestea pot fi reductii, mastopexii, augmentari sau combinatii de tehnici. Ne propunem sa incheiem procedura de reconstructie cu o estetica aceptabila si o pereche de sani care sa se asemene.

Programeaza o consultatie: 
Suna Acum sau Trimite E-Mail