top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Sinescu

6 pași - Rutina de vară

CUM SĂ-ȚI MODIFICI RUTINA DE ÎNGRIJIRE A PIELII PENTRU VARĂ, ÎN FUNCȚIE DE TIPUL TĂU DE PIELE





Vara, cu toată căldura, umiditatea și soarele pe care le aduce, poate fi atât o binefacere, cât și un dezastru pentru pielea ta.


Probabil că vei petrece mai mult timp afară, ceea ce îți expune pielea la razele UV dăunătoare și agravează semnele de îmbătrânire. Dar aerul este mai umed, oferind pielii o hidratare atât de necesară după o primăvară mai uscată. Setul unic de provocări cauzate de pandemia de COVID-19 a inclus și destule probleme de piele, care încă suferă deseori.


Mulți oameni au dezvoltat „maskne”, un alt nume pentru acneea care poate apărea în jurul bărbiei, obrajilor și gurii după purtarea îndelungată a măștilor. Se știe că, în perioadele de stres, corpul nostru produce mai mulți androgeni, un grup de hormoni care pot provoca acnee, deoarece stimulează glandele sebacee și foliculii piloși din piele.


Este posibil să nu fie nevoie să îți revizuiești complet regimul de îngrijire care a funcționat pentru tine în primăvară, dar, dacă dorești să aduci o strălucire de vară și să previi unele probleme comune, există câteva lucruri de făcut pentru a îți actualiza rutina, indiferent de tipul tău de piele.


Ca o scurtă privire de ansamblu, ar trebui să îți păstrezi (sau să începi să folosești) retinolul și antioxidantul, să tratezi și să previi acneea și hiperpigmentarea, să te angajezi din nou la a utiliza protecția solară și să te gândești dacă trebuie să îți ajustezi produsele de curățare și crema hidratantă.


1. Dacă ești predispus la acnee, optează pentru un produs de curățare antibacterian

Nimănui nu îi place senzația lipicioasă a transpirației verii, mai ales atunci când este urmată de un puseu de acnee. Cu toate acestea, problema nu este transpirația în sine, ci mai degrabă creșterea bacteriilor pe care aceasta o încurajează: pielea transpirată oferă un mediu cald și umed, care permite germenilor pe care îi avem în mod obișnuit pe față să prolifereze și să cauzeze coșuri.


Aceste erupții pot apărea atât pe față, cât și pe corp. Dacă acneea apare pe spate, pe fese sau pe partea din față a coapselor, folosește un săpun antibacterian pentru a neutraliza bacteriile. Caută produse care conțin peroxid de benzoil, un agent antibacterian recomandat pentru tratamentul acneei.


Un alt ingredient de combatere a acneei cu care este posibil să fii mai puțin familiarizat este acidul hipocloros, care este o formă diluată de înălbitor. Acest acid slab are proprietăți antibacteriene, antifungice și chiar antivirale și poate avea beneficii terapeutice pentru acnee, eczeme ale scalpului și cicatrici keloide, potrivit unei recenzii publicate în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology în noiembrie 2018.






2. Dacă pielea ta este grasă, treci la un demachiant cu acid salicilic

Acum că este mai cald, s-ar putea să observi mici puncte negre pe nas, bărbie și frunte. Ca răspuns la căldură, corpul nostru începe câteodată să producă în exces sebum, ceea ce duce la înfundarea porilor și apariția de puncte negre pe piele.


Un exfoliant facial cu acid glicolic sau acid salicilic menține porii curați. Acidul glicolic este un alfahidroxiacid (AHA) solubil în apă, care ajută la exfolierea celulelor moarte ale pielii de la suprafața pielii. Acidul salicilic este un betahidroxiacid (BHA) solubil în ulei, care ajută la reducerea sebumului și la eliminarea petelor.


Ideal este să menții în același timp umiditatea adecvată a pielii – poți adăuga un strop de glicerină în demachiant. Pielea predispusă la erupții poate beneficia, de asemenea, de trecerea de la un demachiant mai cremos la unul pe bază de gel sau spumant, pentru a controla mai bine secreția de sebum în exces.



3. Aplică protecție solară zilnic, indiferent de tipul tău de piele

Toate tipurile de piele beneficiază în urma aplicării generoase de protecție solară cu spectru larg, deoarece ajută la blocarea atât a razelor UVA, cât și a celor UVB care cauzează cancer de piele și contribuie la îmbătrânire. Indiferent dacă afară este însorit sau înnorat, utilizați un SPF 30 cu spectru larg și cumpărați un produs cu oxid de zinc, care este și calmant, ca bonus.


Cercetările din Journal of Investigative Dermatology din februarie 2019 indică, de asemenea, că aceste creme solare pe bază de oxid de zinc, care formează o barieră de protecție pentru a reflecta razele UV și au o penetrare minimă în piele, sunt foarte sigure pentru uz zilnic. Și, dacă ești îngrijorat de aplicarea zilnică a cremei solare care cauzează erupții, caută o cremă de protecție solară etichetată ca noncomedogenă (înseamnă că este mai puțin probabil să înfunde porii în comparație cu alte creme de protecție solară).


Reține că nicio protecție solară nu este capabilă să blocheze 100% din razele UV, deci este recomandabil să eviți să stai foarte mult în aer liber între orele 10:00 și 16:00, să optezi pentru îmbrăcăminte confortabilă, dar care acoperă pielea expusă și să rămâi la umbră ori de câte ori este posibil. (Aceasta sunt măsuri în plus, nu în loc de rutina de protecție solară!)




4. Pentru a estompa ridurile, continuă (sau începe) să utilizezi un retinoid.

Retinoizii sunt derivați de vitamina A care stimulează producția de colagen pentru a diminua în mod eficient aspectul liniilor și ridurilor. Retinolii sunt forme mai slabe de retinoizi și sunt disponibili fără prescripție medicală; majoritatea retinoizilor necesită o rețetă de la medic.


S-ar putea să fi adăugat acest favorit de îngrijire a pielii la rutina ta de iarnă sau de primăvară, dar există o concepție greșită comună că nu ar trebui sa îl folosești vara pentru că soarele ar dezactiva ingredientul. Deși este adevărat că razele solare UV pot face pielea mai sensibilă, există o soluție simplă: aplică retinolul seara și lăsă-l să își facă treaba în timp ce dormi.


În plus, umiditatea crescută înseamnă că vara este momentul perfect pentru a utiliza un retinoid sau retinol. Mulți dintre noi constatam că retinolii usucă pielea atunci când începem sa îi folosim, provocând iritații și descuamare. Dar nivelurile mai ridicate de umiditate ajută la menținerea hidratării pielii hidratate si scad aceste riscuri.


Ești gata să (re)încerci un retinol? Alege un produs gata combinat cu acid hialuronic.


Reține, totuși, că retinolul și retinoizii pot interacționa nefericit prost atunci când sunt utilizate concomitent cu AHA, peroxid de benzoil și acid salicilic, printre altele.


Pentru a te proteja de o reacție adversă, efectuează un test aplicând la început orice produse noi pe o zonă mică de piele; introdu produsele noi pe rând, astfel încât să îl poți izola pe acela care provoacă un efect nedorit; și consultă medicul înainte de a îți modifica major rutina de îngrijire a pielii. De asemenea, nu uita de protecția solară, deoarece retinoizii și retinolul pot face pielea mai sensibilă la soare.




5. Dacă ai melasmă, combate petele cu un antioxidant

Hiperpigmentarea se agravează vara, indiferent unde locuiești. Este ideal sa previi problemele înainte ca acestea să se agraveze. Aplică întotdeauna un ser antioxidant, cum ar fi unul cu vitamina C, dimineața.


Întreabă medicul dermatolog dacă ești candidat pentru o cură scurtă de hidrochinonă.


Hidrochinona inhibă printr-un mecanism enzimatic producția de melanină. Alternativ, dacă dorești să eviți hidrochinona, poți folosi acid tranexamic, un antioxidant eficient, sau arbutină, timp de minim trei luni.


De asemenea, evită căldura excesivă, ea însăși întreține melasma.





6. Indiferent de tipul tău de piele, asigură-te că folosești crema hidratantă și demachiantul potrivite

Există o idee populară că toată lumea ar trebui să treacă de la produse de curățare cremoase și hidratante mai grele la produse mai ușoare cu spumă sau gel.


Realitatea este că depinde de nevoile unice ale pielii tale, care se pot schimba de la o zi la alta. Nu există recomandări universale pentru îngrijirea pielii în timpul verii. Dacă nu îți simți pielea diferit vara, atunci nu este necesar să treci de la produse cremoase la geluri sau spume mai ușoare. Aceasta poate fi, de asemenea, o decizie de zi cu zi: daca pielea e uscată, folosește crema hidratantă; daca ai sebum în exces, sari peste ea.


Un indiciu că utilizezi produse prea grele este dacă dezvolți milia, mici umflături albe sau chisturi sub piele. Acestea reprezintă o acumulare de cheratină și sunt inofensive, dar pot persista luni de zile.


Evită produsele care conțin ulei sau unt de shea în favoarea demachiantelor lichide sau spumante și a cremelor hidratante ușoare cu acid hialuronic. În funcție de tipul tău de piele și de modul în care reacționează la mediul înconjurător, este posibil să nu fii deloc nevoit să faci schimbări radicale - și este în regulă dacă nu o faci. Mai important este să acorzi atenție modului în care reacționează pielea dumneavoastră în funcție de vreme și să faci ajustările necesare.




166 afișări1 comentariu

1 Comment


เว็บเดิมพันวัวชนถูกกฎหมาย ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ

เว็บพนันวัวชนออนไลน์ของเรานั้น มีรูปแบบการเดิมพันที่มีความทันสมัยเป็นอย่างมาก รองรับการเดิมพันผ่านระบบปฏิบัติการทั้งระบบ iOS และ Android ซึ่งเปิดให้บริการมามากกว่า 10 ปี และไม่มีประวัติการโกงลูกค้าแม้แต่บาทเดียว ขั้นต่ำของการเดิมพันจากเว็บไซต์ วัวชนออนไลน์ ของเรานั้นเริ่มต้น 10 บาทเท่านั้น อีกทั้งยังสามารถทำรายการฝากถอนผ่านระบบอัตโนมัติที่ทันสมัยได้ตลอด 24 ชั่วโมง ซึ่งใช้เวลาในการทำรายการฝากถอนเพียงแค่ 3 นาทีเท่านั้น และไม่มีขั้นต่ำในการทำรายการฝากถอนอีกด้วย ซึ่งเว็บไซต์ของเราเป็นเว็บพนันที่มีการเงินมั่นคงอันดับต้น ๆ ของเอเชีย


Like
bottom of page